June 19, 2019, 08:44:34 PM
collapse
collapse

Author Topic: Low Oil Pressure Light at Idle Once Oil Is Warm, Goes Away With Throttle Blip  (Read 498 times)

Offline SkidHash

  • Jr. Member
  • : Kansas City, MO
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Received: 1
  • Posts: 16
  • Ecobooster
Hello All!

This is my first real post on this forum and I'm sad that it's an "I have a problem" post, but I know this forum is the best place to get help.

Background:2013 Taurus SHO, 115k miles. I had an oil pressure switch leaking and dripping onto the exhaust, and only saw a "low oil pressure" light once, and it went away after a blink of an eye and never came back (around 3k miles ago). Got an oil change (motorcraft 5w-30 and fl500-s filter) and figured I'd replace the sensor while I was up there. Drove the car for 20 minutes on the highway, come to a stop, and the low oil pressure light comes on. Blip the throttle and it goes off again. It only does this once the car is warm and has been driving for a long time (20+ minutes). No knocks or weird noises under the hood when it does it, and according to ForScan it mostly happens when my idle RPMs drop below the "desired Idle speed" (usually 600 RPM when in drive). My idle fluctuates very slightly, 20-30 rpm at a time (both up and down). Oil level is not low, and there are no oil leaks (except for a small drip from the CAC to the TB, but a catch can will fix that and the spark plugs weren't oil fouled, so I know I'm not burning too much of it)

What I've Done So Far: I got new spark plugs, changed out the PCV valve/oil separator (oil separator didn't have much in it), got my oil pump PSI tested (15 PSI at 600RPM, 45 at 1500RPM), have tried 3 new oil pressure sensors (2 from Motorcraft, one from NAPA, currently installed), cleaned TB/TPS sensors/plugs, cleaned both MAPs, cleaned IAT sensor, got new air filter, sucked small amount of liquid out of CAC.

I don't know what to do. I can't figure out what this issue could be and it is driving me nutty. I've just been throwing money at the car and have seen no results. I know from this post (https://www.ecoboostperformanceforum.com/index.php/topic,5118.msg81237.html#msg81237) that another member has had this issue, but they didn't post their solution and haven't responded to my message yet.

Any help is appreciated, hope you're all having a great day!
2013 SHO (non-pp), no mods yet

Offline Macgyver

  • Elite Member
  • : Reading, Pa.......
  • Thank You
  • -Given: 61
  • -Received: 206
  • Posts: 564
  • Ecobooster
So it started happening more often after the Oil sending pressure switch was swapped out.

Offline SkidHash

  • Jr. Member
  • : Kansas City, MO
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Received: 1
  • Posts: 16
  • Ecobooster
So it started happening more often after the Oil sending pressure switch was swapped out.

It did start happening more after the switch was swapped out, and I also switched from Penzoil to Motorcraft oil, so that might have something to do with it. I just got back from a EVAP leak test and it looks like my bov/noisemaker is leaking a lot. I'm not a mechanic, but I feel like it isn't supposed to do that :D

I'm heading to Home Depot to get some plumbing caps to cap it off and see if that fixes my idle problem, and will report back with any findings!
2013 SHO (non-pp), no mods yet

Offline ZSHO

  • Forum Supporter
  • RotM Winner
  • Elite Member
  • *
  • : New York SHO
  • Thank You
  • -Given: 1483
  • -Received: 3321
  • Posts: 2334
  • Trap Speed of almost 116 mph.
I was curious if your BOV R VTA! Due add any Current Mods to your signature so we can assist you better! TIA. Z
« Last Edit: April 20, 2019, 03:19:03 PM by ZSHO »


2013 Performance Package SHO| Livernois Custom Methanol Tune|3-Bar Map|Reische-170-Stat|Full Race Tial-10psi BOV in Black|PPE-Gloss Black Hot Pipes|PPE Catted DP|Corsa Sport Cat Back Exhaust|H&R Sport-Springs|Airaid-Dry-flow-CAI|CFM Performance Billet Valve Cover Breather In Gloss Black|Llumar 20%Ceramic window Tint|MSD Ignition Coils in Black|Extreme Roof Spoiler|Redline Fluids all around|Gearhead Intercooler|First-SHO With Direct Port Alky-VP-M1-100%-Methanol Injection|LMS-Custom-Dyno-Tuned @ 415whp-465wtq| Best Trap Speed of 115.54 mph|

Offline SkidHash

  • Jr. Member
  • : Kansas City, MO
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Received: 1
  • Posts: 16
  • Ecobooster
I was curious if your BOV R VTA! Due add any Current Mods to your signature so we can assist you better! TIA. Z

My noisemaker has officially been eliminated, and wow! It feels like a whole new car. The acceleration is instant, and the car doesn't stumble through even a steep uphill pull. Absolutely night and day. Did it blow off two times because I didn't tighten it enough? Sure did, but now that bad boy is clamped on there (It was a 1.5" plumbing cap from Home Depot, $3.19).

The light is still coming on, but wow the car is so much better. I haven't VTA'd anything else, but I will once I get this whole "low oil pressure" thing figured out. I can't figure out what is causing this still, so I might have to bite the bullet and take it to Ford. The mechanic today (a new one, and wow did he do a lot more troublehshooting than the last) thought that the boost leak from the blowoff valve was the culprit, but I guess not. I'm going to fill her up tomorrow and run some Barryman's through it. I just can't think of what would be causing my 10-20 rpm fluctuations at idle. Clogged injectors? Misfiring spark plug? Throttlebody? This problem has stumped me, so I appreciate all you guys offering your thoughts! I'll keep you all updated with what happens, I can't wait to get this car back to perfect!
2013 SHO (non-pp), no mods yet

Offline SHOdded

  • Administrator
  • Elite Member
  • : Beltsville, MD
  • Thank You
  • -Given: 11045
  • -Received: 3664
  • Posts: 15108
At least a lot of other problems are getting figured out along the way, LOL.  Have Ford run a power balance test for sure.  Once they get the engine on a scope, it may be self-evident.  Maybe it is a crank or cam position sensor ...
2007 Ford Edge SEL, Powerstop F/R Brake Kit, TXT LED 6000K Lo & Hi Beams, W16W LED Reverse Bulbs, 3BSpec 2.5w Map Lights, 5W Cree rear dome lights, 5W Cree cargo light, DTBL LED Taillights

If tuned:  Take note of the strategy code as you return to stock (including 3 bar MAP to 2 bar MAP) -> take car in & get it serviced -> check strategy code when you get car back -> have tuner update your tune if the strategy code has changed -> reload tune -> ENJOY!

Offline SkidHash

  • Jr. Member
  • : Kansas City, MO
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Received: 1
  • Posts: 16
  • Ecobooster
At least a lot of other problems are getting figured out along the way, LOL.  Have Ford run a power balance test for sure.  Once they get the engine on a scope, it may be self-evident.  Maybe it is a crank or cam position sensor ...

That's the best way to look at it! I'm replacing parts that would have needed to be done eventually, so I'm not too upset about throwing money at it. I'll call Ford tomorrow and see what they can do for me, but in the meantime I'm going to drive my car and have a lot of fun with it. The best part about Missouri: long and straight highways with basically no traffic or police. The best way to celebrate Easter! I'll update when I find something new!
2013 SHO (non-pp), no mods yet

Offline SHOdded

  • Administrator
  • Elite Member
  • : Beltsville, MD
  • Thank You
  • -Given: 11045
  • -Received: 3664
  • Posts: 15108
Shhhh.  Everyone might move there.  LOL
2007 Ford Edge SEL, Powerstop F/R Brake Kit, TXT LED 6000K Lo & Hi Beams, W16W LED Reverse Bulbs, 3BSpec 2.5w Map Lights, 5W Cree rear dome lights, 5W Cree cargo light, DTBL LED Taillights

If tuned:  Take note of the strategy code as you return to stock (including 3 bar MAP to 2 bar MAP) -> take car in & get it serviced -> check strategy code when you get car back -> have tuner update your tune if the strategy code has changed -> reload tune -> ENJOY!

Offline SkidHash

  • Jr. Member
  • : Kansas City, MO
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Received: 1
  • Posts: 16
  • Ecobooster
Update time.

Cracked and took it to Ford yesterday. They got the car around 2 pm and immediately started working on it. Kept the car overnight and were still working on it until about noon today. Called me and told me that they could not find a single thing wrong with the car except that the oil pressure at idle while in drive "sometimes drops .2 PSI below 10, which is the minimum". Told me to put 10w30 non-synthetic in it and that it "would fix the issue", so I had them change the oil that I just put in it last week (Motorcraft 5w-30) and went on my way (after paying $200). Get 5 miles away, come to a stop light, light comes back on.

Call my service tech again and tell him that the light came back on. His response? "Nothing we can do about it now, you'll need a new engine I guess". When I asked why I would need a new engine since they just told me that there was nothing wrong with my car, he said "Well, replacing the oil pump will cost you about 75% of the cost of a new engine, so you might as well just pay a little extra and get a whole new engine". I know for a fact that changing an oil pump does not cost $6k. I also know that all they have to do is raise the idle of my car by 100 RPM (so it idles at 700) and the issue is fixed. Seems like there's a good reason that they have the nickname "stealership".

Don't know what to do at this point. I'd rather not spend $1500-2000 to replace an oil pump, especially not for temporary .2 PSI drops. Any advice, tips, or thoughts?

I'd rather not sell the car, but it's not worth putting the money into it just for .2 PSI. If the pump was 3-5 PSI low? Then it's worth it. But .2? I'll pass on that.
2013 SHO (non-pp), no mods yet

Offline SHOdded

  • Administrator
  • Elite Member
  • : Beltsville, MD
  • Thank You
  • -Given: 11045
  • -Received: 3664
  • Posts: 15108
Not 6K, but somewhere between 1.5 and 2K at an independent shop, including the rest of the components behind the main/timing cover.
2007 Ford Edge SEL, Powerstop F/R Brake Kit, TXT LED 6000K Lo & Hi Beams, W16W LED Reverse Bulbs, 3BSpec 2.5w Map Lights, 5W Cree rear dome lights, 5W Cree cargo light, DTBL LED Taillights

If tuned:  Take note of the strategy code as you return to stock (including 3 bar MAP to 2 bar MAP) -> take car in & get it serviced -> check strategy code when you get car back -> have tuner update your tune if the strategy code has changed -> reload tune -> ENJOY!

Offline glock-coma

  • Forum Supporter!
  • Elite Member
  • : Parma,Ohio
  • Thank You
  • -Given: 629
  • -Received: 686
  • Posts: 2041
I know with the sct x4 tuner you can adjust the idle.
You can probably find one used for around $200
2010 red candy metallic non PP 402B
AJPTURBO 2 BAR Tune Stock 14.1@100.3 / Tuned 12.83@107.7
K&N panel, RX OCC, Sp-534 @.30 Tint 50%F-35%R BOV bypass
1997 SHO silver frost (sold)
1990 SHO triple black 5-speed (saved my life)

Offline Macgyver

  • Elite Member
  • : Reading, Pa.......
  • Thank You
  • -Given: 61
  • -Received: 206
  • Posts: 564
  • Ecobooster
Yup.

1. Up the Idle.

2. Get that Dino Oil outta there and put synthetic back in.

3. Drive it like ya stole it.


Offline SkidHash

  • Jr. Member
  • : Kansas City, MO
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Received: 1
  • Posts: 16
  • Ecobooster
I know with the sct x4 tuner you can adjust the idle.
You can probably find one used for around $200

Can I just pick up any sct x4 tuner? I see most of them specify a specific vehicle, but if I can pick up any tuner and have it work with my car (if it's unmarried, of course), then it looks like there are plenty for about $150!
2013 SHO (non-pp), no mods yet

Offline SkidHash

  • Jr. Member
  • : Kansas City, MO
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Received: 1
  • Posts: 16
  • Ecobooster
Yup.

1. Up the Idle.

2. Get that Dino Oil outta there and put synthetic back in.

3. Drive it like ya stole it.

I have a feeling I know the answer to this question, but I'm going to ask it anyways: upping the idle is just a temporary fix, right? If I'm .2 PSI low at idle, will that continue to gradually get worse? Is there anything that I can do to stop that?

Also, should I stick with the 10w30 that they put in there but switch it to synthetic? Do you know why they would have told me to stop using synthetic in it? I'm happy to go back to synthetic, I'm just trying to follow instructions for the first time in my life :D

I appreciate you guys adding your thoughts and tips!
2013 SHO (non-pp), no mods yet

Offline SkidHash

  • Jr. Member
  • : Kansas City, MO
  • Thank You
  • -Given: 4
  • -Received: 1
  • Posts: 16
  • Ecobooster
Yup.

1. Up the Idle.

2. Get that Dino Oil outta there and put synthetic back in.

3. Drive it like ya stole it.

I should also say that my idle in drive likes to fluctuate slightly; you can't really see it in the tach, but when I have an OBD scanner hooked up to it and have ForScan open on my phone, I can see the idle jumping 20-30 rpm up and down. Usually when it goes down below the "desired idle speed", oil light comes on. No air leaks or anything (had the car smoke tested, found that the noisemaker was leaking so I capped it off), so I don't know what would cause it. Could the tuner help at all with figuring out a root cause or fixing the problem? I'm more than happy to throw a few hundred dollars at it, especially if it could potentially save me from a multiple thousand dollar repair bill :D
2013 SHO (non-pp), no mods yet

 

* Featured Topics

* Recent Topics

Re: Catless Downpipe question
by 10sleeper | Today at 08:35:29 PM
No visual inspection in my area, they dont care that much. Mostly just...
Re: What have you done to your Ecoboosted vehicle today?
by 5ohSHO | Today at 07:08:46 PM
Ah ok.  Yeah the flowers tend to be on the "softer" sid...
Re: 2010 Lincoln EBAP Photos
by Black Dream | Today at 06:35:32 PM
I test drove a 2011 Red version that had the exact same interior as yo...
Re: Glad to be here
by Black Dream | Today at 06:27:40 PM
Our poor dead G is being slowly parted out.  She was not my daily...
Re: Center caps on flowers
by 76fomoco | Today at 06:22:32 PM
you must have been without wheels at your location and or no batteries...
Re: Water in passenger floor
by Agentlongwood | Today at 05:48:48 PM
After all that, it didn't fix the leak lol.  It looks like m...
Re: battery terminal
by GhostlyGrenade | Today at 04:10:04 PM
Well I ordered a new battery as well as the updated rear trans mount. ...
Motircrafts SP-542 Spark plugs!
by ZSHO | Today at 03:14:45 PM
FYI- I noticed there is much interest in the SP-542 PLUGS and will be ...
2019 SHO Convention - Alternative Has Been Announced!
by SHOdded | Today at 02:53:36 PM
Since the official 2019 Convention is not happening, an alternative co...
Re: Gearhead SHO/Flex Intercooler Install Video
by Leadfoot | Today at 10:53:16 AM
I recalibrated my SHO, unfortunately with a MKS/Flex hybrid calibratio...
Re: Random thoughts for the day
by SHOdded | Today at 05:58:42 AM
Bulk shipping is expensive from the dealership.  But different de...
Re: Gearhead Intercooler Review
by avidmotion | June 18, 2019, 05:28:15 PM
....Me too....      :)...
Re: Power per mod discussion
by Black Dream | June 18, 2019, 03:31:45 PM
I could be wrong but I think he meant a Coors Light.........
Re: 2013 SHO Throttle Body Adjustment Screw Leaking?
by SHOdded | June 18, 2019, 08:57:10 AM
A nice little side project :D...
Re: R134a capacity
by Three Lions | June 18, 2019, 07:34:28 AM
Thanks guys. Most appreciated...

Back to top