July 08, 2020, 08:40:18 PM
collapse
collapse

Author Topic: 2010 Taurus SHO Shudder at low RPM/high load  (Read 242 times)

Offline general_annoyance

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Received: 0
  • Posts: 5
  • Ecobooster
2010 Taurus SHO Shudder at low RPM/high load
« on: June 22, 2020, 09:27:05 PM »
Hey all, I feel like this topic has been beaten to death, but I figured I'd post another thread to make sure I'm not needlessly spending money. I have a 2010 SHO with around 98k on the clock (owned since ~60k). Recently I've noticed a problem where it'll sometimes shudder and fluctuate RPMs under certain circumstances, mainly when trying to accelerate on the highway. Before it downshifts, it'll shudder real bad and the RPMs will bounce around a little. It feels a lot like a misfire from another car that had coilpack issues, but there's no CEL.

It seemed to go away for the most part, but then I got the power pack from Torrie at Unleashed. I applied the tune, spark plugs, and thermostat and the problem has come back worse than ever.

Today I drained about an ounce of oil-ly goop from the intercooler, but that didn't seem to help anything. I've monitored torque converter desired slip vs actual slip with Forscan, but there doesn't seem to be any deviation that correlates with the shudder. At this point, I'm leaning towards the PTU. I haven't had a chance to have someone check the TSB out on it yet.

Like I said, I'm thinking it's the PTU but I thought I'd get some second opinions before I start spending money needlessly.

Online Macgyver

  • Super Moderator
  • Elite Member
  • *
  • Reading, Pa.......
  • Thank You
  • -Given: 95
  • -Received: 323
  • Posts: 734
  • Ecobooster
Re: 2010 Taurus SHO Shudder at low RPM/high load
« Reply #1 on: June 22, 2020, 10:49:02 PM »
Purely a guess but what are your Boost pressures like ? It might be a BOV/Wastegate issue.

Offline general_annoyance

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Received: 0
  • Posts: 5
  • Ecobooster
Re: 2010 Taurus SHO Shudder at low RPM/high load
« Reply #2 on: June 23, 2020, 07:19:59 AM »
I haven't logged it but it seems to hold fine. I saw some other post about bad gaskets, I'll check those anyway.

Offline general_annoyance

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Received: 0
  • Posts: 5
  • Ecobooster
Re: 2010 Taurus SHO Shudder at low RPM/high load
« Reply #3 on: June 24, 2020, 12:09:10 PM »
BOV gaskets were fine. I pulled and check all six spark plugs; two of them the ceramic disintegrated as soon as I took it out of the socket. Replaced those two, checked gap on the rest and reinstalled. I was unable to replicate the problem on a test drive, all seemed fine. Hopefully it stays that way.

Online Macgyver

  • Super Moderator
  • Elite Member
  • *
  • Reading, Pa.......
  • Thank You
  • -Given: 95
  • -Received: 323
  • Posts: 734
  • Ecobooster
Re: 2010 Taurus SHO Shudder at low RPM/high load
« Reply #4 on: June 25, 2020, 09:28:54 PM »
That is good news sort of.

What plugs were in there ?

Offline general_annoyance

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Received: 0
  • Posts: 5
  • Ecobooster
Re: 2010 Taurus SHO Shudder at low RPM/high load
« Reply #5 on: June 26, 2020, 08:53:52 AM »
They were all NGK LTR7IX-11 6510.

Offline TopherSho

  • Elite Member
  • *
  • Eugene Oregon
  • Thank You
  • -Given: 483
  • -Received: 367
  • Posts: 1538
  • 1st boosted rig!
Re: 2010 Taurus SHO Shudder at low RPM/high load
« Reply #6 on: June 26, 2020, 11:37:16 AM »
hmmpf.  Not to bag on NGK But I also had two different sets of NGKs fail i less than 20k miles.  Went back (then) to the 542's and only had fouling issues from then on (to cold a plug for my 2010 non-pp)
2010 non-pp, 50k miles, 3-bar,  .30 plugs, 170-T-stat, SNOW-KIT STG1, AJP TURBO METH TUNE-REV3
 
Best of 12.61 no DA correction

Online Macgyver

  • Super Moderator
  • Elite Member
  • *
  • Reading, Pa.......
  • Thank You
  • -Given: 95
  • -Received: 323
  • Posts: 734
  • Ecobooster
Re: 2010 Taurus SHO Shudder at low RPM/high load
« Reply #7 on: June 26, 2020, 04:01:38 PM »
hmmpf.  Not to bag on NGK But I also had two different sets of NGKs fail i less than 20k miles.  Went back (then) to the 542's and only had fouling issues from then on (to cold a plug for my 2010 non-pp)

I agree as AJP said keep the OEMs in on regular tuned cars without extreme mods.

Offline general_annoyance

  • Newbie
  • *
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Received: 0
  • Posts: 5
  • Ecobooster
Re: 2010 Taurus SHO Shudder at low RPM/high load
« Reply #8 on: June 30, 2020, 07:50:45 AM »
I'll keep that in mind. I've put another ~200mi or so on them without any issues. I'll check them again in a bit and see how they're doing.

 

* Recent Topics

Re: What have you done to your Ecoboosted vehicle today?
by Michigan-SHO | Today at 07:26:37 PM
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200708/36af6e707bd7f56f9890812e7098...
Re: Meth Switch and Relay lifespan?
by 76fomoco | Today at 06:00:04 PM
if your not meth dependent I wouldn't worry about it. But for the...
Re: SHOdded Officially Retiring as Admin
by bamsho | Today at 05:21:40 PM
Your are going to be missed my friend, but as we all know, all good th...
Re: Ride of The Month - July 2020!!
by ridered74 | Today at 10:55:25 AM
That doggone BPD guy shattered my build tho lol.For real. You see it a...
Re: got my sp542 replacements ... (pics) (oddity)
by TopherSho | Today at 10:11:55 AM
Update,  I do NOT like these plugs.  I have lost 4 tenths o...
Re: SM105K's Ownership/Performance/Maintenance Thread
by sm105k | Today at 10:07:50 AM
113 degree weather my trans got to roughly 205 degrees. Ambient air te...
Re: bpd1151's 2010 SHO Rebuild Thread....
by 10sleeper | Today at 01:04:53 AM
Very nice! Should have mine on in a couple days....
Re: Has anyone install custom Hood?
by sm105k | July 07, 2020, 11:07:33 AM
Ford Derrick is the owner, I pinged him back in May of last year.. att...
Re: Phenolic Spacers
by 802SHO | July 07, 2020, 09:43:41 AM
Nevermind, purchased some from my local O'Reillys for $54Sent fro...
Re: AO tune vs downpipes
by StealBlueSho | July 07, 2020, 09:37:30 AM
Matt R. said I didn't need a revision for my catted PPE's on...

Back to top
SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal