February 16, 2019, 12:45:00 PM
collapse
collapse

Author Topic: PTU Failing??  (Read 1066 times)

Offline sub_ETCS_ret

  • Full Member
  • Thank You
  • -Given: 25
  • -Received: 4
  • Posts: 54
  • Ecobooster
Re: PTU Failing??
« Reply #15 on: December 05, 2018, 09:22:02 AM »
So it doesn't really sound like that but I still think you may be right. It sounds more like a piece of hard plastic slapping the firewall and not such a click like in the video. As a mater of fact I can probably count the number of clicks during the turn. I have a turn I make everyday and in that turn I think it clicks 4 times. It could also be described as slightly muffled. I'm going to open my window today and see if I can here it. I tried driving in circles and it doesn't do what the video shows. It only seems to happen on a more severe turn under acceleration. I even took it to a parking lot and tried hard turns under acceleration and couldn't make it happen. The car has 38k on it.

Sent from my VS500 using Tapatalk

15 SHO NonPP. 3bar map, OEM plugs gapped 0.030, AJPTurbo tuned.

Offline ZSHO

  • Forum Supporter
  • RotM Winner
  • Elite Member
  • *
  • : New York SHO
  • Thank You
  • -Given: 1252
  • -Received: 2874
  • Posts: 1989
  • Trap Speed of almost 116 mph.
Re: PTU Failing??
« Reply #16 on: December 05, 2018, 09:31:41 AM »
It is the correct video in that it explains the reason we think the axle might be involved :)
Yesterday it was a video of the uniden radar detector. I believe it was corrected with the right video.

Sent from my VS500 using Tapatalk
Glad it wasn't a naughty video!  Z :D


2013 Performance Package SHO| Livernois Custom Methanol Tune|3-Bar Map|Reische-170-Stat|Full Race Tial-10psi BOV in Black|PPE-Gloss Black Hot Pipes|PPE Catted DP|Corsa Sport Cat Back Exhaust|H&R Sport-Springs|Airaid-Dry-flow-CAI|CFM Performance Billet Valve Cover Breather In Gloss Black|Llumar 20%Ceramic window Tint|MSD Ignition Coils in Black|Extreme Roof Spoiler|Redline Fluids all around|First-SHO With Direct Port Alky-VP-M1-100%-Methanol Injection|LMS-Custom-Dyno-Tuned @ 415whp-465wtq| Best Trap Speed of 115.54 mph|

Offline SHOdded

  • Administrator
  • Elite Member
  • : Beltsville, MD
  • Thank You
  • -Given: 10009
  • -Received: 3326
  • Posts: 14580
Re: PTU Failing??
« Reply #17 on: December 05, 2018, 09:37:13 AM »
Could be a loose shield then.  The underbody shield has to be removed for servicing, perhaps one or more corners are loose enough to make a sound during the turn.  Or could be a brake dust shield but that would be metallic sounding.  Fender splash shield possibly.
2007 Ford Edge SEL, Powerstop F/R Brake Kit, TXT LED 6000K Lo & Hi Beams, W16W LED Reverse Bulbs, 3BSpec 2.5w Map Lights, 5W Cree rear dome lights, 5W Cree cargo light, DTBL LED Taillights

If tuned:  Take note of the strategy code as you return to stock (including 3 bar MAP to 2 bar MAP) -> take car in & get it serviced -> check strategy code when you get car back -> have tuner update your tune if the strategy code has changed -> reload tune -> ENJOY!

Offline sub_ETCS_ret

  • Full Member
  • Thank You
  • -Given: 25
  • -Received: 4
  • Posts: 54
  • Ecobooster
Re: PTU Failing??
« Reply #18 on: December 05, 2018, 09:55:00 AM »
It is the correct video in that it explains the reason we think the axle might be involved :)
Yesterday it was a video of the uniden radar detector. I believe it was corrected with the right video.

Sent from my VS500 using Tapatalk
Glad it wasn't a naughty video!  Z :D


Sent from my VS500 using Tapatalk

15 SHO NonPP. 3bar map, OEM plugs gapped 0.030, AJPTurbo tuned.

Offline sub_ETCS_ret

  • Full Member
  • Thank You
  • -Given: 25
  • -Received: 4
  • Posts: 54
  • Ecobooster
Re: PTU Failing??
« Reply #19 on: December 05, 2018, 09:59:34 AM »
Could be a loose shield then.  The underbody shield has to be removed for servicing, perhaps one or more corners are loose enough to make a sound during the turn.  Or could be a brake dust shield but that would be metallic sounding.  Fender splash shield possibly.
I don't think it's the splash shield (that was my first thought when this happened). It sounded like an axle turning and the splash shield hitting it. But I'll check the underbody and the brake shield. I'll recheck the fender splash shield.

Sent from my VS500 using Tapatalk
« Last Edit: December 05, 2018, 10:01:47 AM by sub_ETCS_ret »
15 SHO NonPP. 3bar map, OEM plugs gapped 0.030, AJPTurbo tuned.

Offline ZSHO

  • Forum Supporter
  • RotM Winner
  • Elite Member
  • *
  • : New York SHO
  • Thank You
  • -Given: 1252
  • -Received: 2874
  • Posts: 1989
  • Trap Speed of almost 116 mph.
Re: PTU Failing??
« Reply #20 on: December 05, 2018, 10:06:17 AM »
Check the front wheels for any play while moving it side to side and check for any signs of leaks under the vehicle...
Did you happen to check for any Codes! 

BTW It could be the Spline axle shaft your hearing! If that's the case need to make sure you get a set of updated (metal) thrust Washers.  Z



« Last Edit: December 05, 2018, 03:14:38 PM by ZSHO »


2013 Performance Package SHO| Livernois Custom Methanol Tune|3-Bar Map|Reische-170-Stat|Full Race Tial-10psi BOV in Black|PPE-Gloss Black Hot Pipes|PPE Catted DP|Corsa Sport Cat Back Exhaust|H&R Sport-Springs|Airaid-Dry-flow-CAI|CFM Performance Billet Valve Cover Breather In Gloss Black|Llumar 20%Ceramic window Tint|MSD Ignition Coils in Black|Extreme Roof Spoiler|Redline Fluids all around|First-SHO With Direct Port Alky-VP-M1-100%-Methanol Injection|LMS-Custom-Dyno-Tuned @ 415whp-465wtq| Best Trap Speed of 115.54 mph|

Offline sub_ETCS_ret

  • Full Member
  • Thank You
  • -Given: 25
  • -Received: 4
  • Posts: 54
  • Ecobooster
Re: PTU Failing??
« Reply #21 on: December 05, 2018, 03:59:11 PM »
Check the front wheels for any play while moving it side to side and check for any signs of leaks under the vehicle...
Did you happen to check for any Codes! 

BTW It could be the Spline axle shaft your hearing! If that's the case need to make sure you get a set of updated (metal) thrust Washers.  Z



Thanks! Last time I checked there weren't any codes. I'll check again.

Sent from my VS500 using Tapatalk

15 SHO NonPP. 3bar map, OEM plugs gapped 0.030, AJPTurbo tuned.

Offline sub_ETCS_ret

  • Full Member
  • Thank You
  • -Given: 25
  • -Received: 4
  • Posts: 54
  • Ecobooster
Re: PTU Failing??
« Reply #22 on: December 06, 2018, 09:00:33 AM »
Checked the transmission fluid level and it was at the bottom of the cross hatches on the dipstick. Added some fluid and will see how it acts later today.

Going to be completely honest here. I've owned well over 20 different cars in my life, some new and some beaters, and this is the first time I've ever had to add transmission fluid. Is this something common on the SHO? Just curious If it's something I should keep a constant vigil on.

Sent from my VS500 using Tapatalk

15 SHO NonPP. 3bar map, OEM plugs gapped 0.030, AJPTurbo tuned.

Offline ZSHO

  • Forum Supporter
  • RotM Winner
  • Elite Member
  • *
  • : New York SHO
  • Thank You
  • -Given: 1252
  • -Received: 2874
  • Posts: 1989
  • Trap Speed of almost 116 mph.
Re: PTU Failing??
« Reply #23 on: December 06, 2018, 10:37:51 AM »
Need to get the SHO up in the air and inspect for leaks around the Half Shaft plus check for wheel play my friend! I had a feeling the Trans fluid was going to be on the low side as mentioned on my initial post. Z 
« Last Edit: December 06, 2018, 10:41:30 AM by ZSHO »


2013 Performance Package SHO| Livernois Custom Methanol Tune|3-Bar Map|Reische-170-Stat|Full Race Tial-10psi BOV in Black|PPE-Gloss Black Hot Pipes|PPE Catted DP|Corsa Sport Cat Back Exhaust|H&R Sport-Springs|Airaid-Dry-flow-CAI|CFM Performance Billet Valve Cover Breather In Gloss Black|Llumar 20%Ceramic window Tint|MSD Ignition Coils in Black|Extreme Roof Spoiler|Redline Fluids all around|First-SHO With Direct Port Alky-VP-M1-100%-Methanol Injection|LMS-Custom-Dyno-Tuned @ 415whp-465wtq| Best Trap Speed of 115.54 mph|

Offline sub_ETCS_ret

  • Full Member
  • Thank You
  • -Given: 25
  • -Received: 4
  • Posts: 54
  • Ecobooster
Re: PTU Failing??
« Reply #24 on: December 06, 2018, 12:41:10 PM »
Need to get the SHO up in the air and inspect for leaks around the Half Shaft plus check for wheel play my friend! I had a feeling the Trans fluid was going to be on the low side as mentioned on my initial post. Z
I agree. I'll keep you posted.

Sent from my VS500 using Tapatalk

15 SHO NonPP. 3bar map, OEM plugs gapped 0.030, AJPTurbo tuned.

Offline SHOdded

  • Administrator
  • Elite Member
  • : Beltsville, MD
  • Thank You
  • -Given: 10009
  • -Received: 3326
  • Posts: 14580
Re: PTU Failing??
« Reply #25 on: December 06, 2018, 03:22:23 PM »
Normally do not need to keep on eye on trans fluid level.  Assuming it is filled correctly to begin with.  On level ground  in park, engine running, normal trans operating temp.

If it leaks, usually it will leak into the PTU then out the vent. 
2007 Ford Edge SEL, Powerstop F/R Brake Kit, TXT LED 6000K Lo & Hi Beams, W16W LED Reverse Bulbs, 3BSpec 2.5w Map Lights, 5W Cree rear dome lights, 5W Cree cargo light, DTBL LED Taillights

If tuned:  Take note of the strategy code as you return to stock (including 3 bar MAP to 2 bar MAP) -> take car in & get it serviced -> check strategy code when you get car back -> have tuner update your tune if the strategy code has changed -> reload tune -> ENJOY!

Offline sub_ETCS_ret

  • Full Member
  • Thank You
  • -Given: 25
  • -Received: 4
  • Posts: 54
  • Ecobooster
Re: PTU Failing??
« Reply #26 on: December 07, 2018, 05:30:34 PM »
OK, the fluid didn't change the sound.

I'm thinking I'll try the thrust bearing first. If it's not the thrust bearing can anyone point me to the directions to remove the half shaft?

Sent from my SM-G950U using Tapatalk

15 SHO NonPP. 3bar map, OEM plugs gapped 0.030, AJPTurbo tuned.

Offline SHOdded

  • Administrator
  • Elite Member
  • : Beltsville, MD
  • Thank You
  • -Given: 10009
  • -Received: 3326
  • Posts: 14580
Re: PTU Failing??
« Reply #27 on: December 07, 2018, 06:05:57 PM »
Dunno if Gen 5 is different from Gen 4 half shaft removal procedure.  Had posted for a 2010 a while back, will post for a 2013 soon.
2007 Ford Edge SEL, Powerstop F/R Brake Kit, TXT LED 6000K Lo & Hi Beams, W16W LED Reverse Bulbs, 3BSpec 2.5w Map Lights, 5W Cree rear dome lights, 5W Cree cargo light, DTBL LED Taillights

If tuned:  Take note of the strategy code as you return to stock (including 3 bar MAP to 2 bar MAP) -> take car in & get it serviced -> check strategy code when you get car back -> have tuner update your tune if the strategy code has changed -> reload tune -> ENJOY!

Offline SHOdded

  • Administrator
  • Elite Member
  • : Beltsville, MD
  • Thank You
  • -Given: 10009
  • -Received: 3326
  • Posts: 14580
Re: PTU Failing??
« Reply #28 on: December 07, 2018, 11:35:34 PM »
2014 Taurus Front Shafts Axles R&R
2007 Ford Edge SEL, Powerstop F/R Brake Kit, TXT LED 6000K Lo & Hi Beams, W16W LED Reverse Bulbs, 3BSpec 2.5w Map Lights, 5W Cree rear dome lights, 5W Cree cargo light, DTBL LED Taillights

If tuned:  Take note of the strategy code as you return to stock (including 3 bar MAP to 2 bar MAP) -> take car in & get it serviced -> check strategy code when you get car back -> have tuner update your tune if the strategy code has changed -> reload tune -> ENJOY!

Offline ZSHO

  • Forum Supporter
  • RotM Winner
  • Elite Member
  • *
  • : New York SHO
  • Thank You
  • -Given: 1252
  • -Received: 2874
  • Posts: 1989
  • Trap Speed of almost 116 mph.
Re: PTU Failing??
« Reply #29 on: December 08, 2018, 05:53:58 AM »
I'm hoping it's something simple as rust buildup around the spline and a faulty thrust washer can lead to your issues due to lack of grease inside the perimeter.  Z

PDF Below...

https://drive.google.com/file/d/0B8JUL90DXgdiQlZKd29scTd0eUU/view?usp=drivesdk
« Last Edit: December 08, 2018, 05:56:45 AM by ZSHO »


2013 Performance Package SHO| Livernois Custom Methanol Tune|3-Bar Map|Reische-170-Stat|Full Race Tial-10psi BOV in Black|PPE-Gloss Black Hot Pipes|PPE Catted DP|Corsa Sport Cat Back Exhaust|H&R Sport-Springs|Airaid-Dry-flow-CAI|CFM Performance Billet Valve Cover Breather In Gloss Black|Llumar 20%Ceramic window Tint|MSD Ignition Coils in Black|Extreme Roof Spoiler|Redline Fluids all around|First-SHO With Direct Port Alky-VP-M1-100%-Methanol Injection|LMS-Custom-Dyno-Tuned @ 415whp-465wtq| Best Trap Speed of 115.54 mph|

 

* Featured Topics

* Recent Topics

Re: 3.5eco transverse prone to water pump failures?
by ZSHO | Today at 05:13:12 AM
Man if you crack 400 awhp tune only that will be epic!  Since you...
Re: Radar rear view mirror Tap!
by ZSHO | Today at 05:01:17 AM
Glad this thread was of some assistance and straight to the point. Lol...
Re: Ford F150
by SHOdded | February 15, 2019, 10:58:45 PM
February 11, 2019 NHTSA Campaign Number: 19V075000Unexpected Transmiss...
Re: Gearhead Intercooler Review
by TopherSho | February 15, 2019, 07:18:00 PM
I was finally able to get a decent datalog on the new IC.. here are tw...
Re: Flex fuel for 2017-2019 3.5L F-150s available!
by bpd1151 | February 15, 2019, 04:45:25 PM
You read that sm105k? You tickled his emotion chip... lmao...He most c...
MOVED: Gearhead Intercooler Review
by ZSHO | February 15, 2019, 03:49:21 PM
This topic has been moved to Gearhead Automotive Performance.https://w...
Re: Friend looking at 2013 SHO
by ZSHO | February 15, 2019, 02:24:58 PM
FORD TAURUS MODEL YEAR COMPARISON. Zhttps://www.carcomplaints.com/Ford...
Re: Delivery feedback.
by Sabtaj1 | February 15, 2019, 01:14:10 PM
Well they never responded to PayPal so I was issued a refund for my pu...
Re: Lincoln Continental
by ZSHO | February 15, 2019, 09:43:52 AM
LINCOLN CONTINENTAL DOOR LATCH RECALL INCLUDES 28,200 CARSLincoln Cont...
Re: tial wastegate for charge piping
by Brewineer | February 14, 2019, 07:09:53 PM
I read that the reason why wastegates leak around the valve stem in th...
Re: Meth leaK!
by StealBlueSho | February 14, 2019, 04:44:00 PM
And the wind whispers “Ethanol.... intercooler..... “....Nicely done!...
Re: Snow Pics!
by SHOdded | February 14, 2019, 11:30:42 AM
Makes the heart gladder :D...
Re: Map intercooler possibly
by mattr66 | February 14, 2019, 05:35:59 AM
1.  Without major hacking of the crash bumper, a front mount does...
Re: Towing feasibility with a 2013 PP SHO
by Macgyver | February 13, 2019, 04:57:23 PM
Thanks for the feedback!I've got a set of air springs for the rea...
Re: What have you done to your Ecoboosted vehicle today?
by Jordan | February 13, 2019, 04:08:14 PM
Got my new custom plates in that I ordered half a year ago lol.... &qu...

Back to top