January 21, 2021, 12:34:27 AM
collapse
collapse

Author Topic:  New member from ct with surging issue  (Read 214 times)

Offline Mat

  • Newbie
  • *
  • CT
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Received: 1
  • Posts: 2
  • 2016 Taurus SHO 3.5 ecoboost
  • Liked:
  • Likes Given: 0
New member from ct with surging issue
« on: January 11, 2021, 02:44:44 PM »
Hey everyone. Thanks for having me. I have a 2016 Ford Taurus SHO with 37k miles and no mods (yet haha). I love the car but have been having some surging issues under hard acceleration especially between 20mph and 60 mph. Itís just surges and sounds like the blow off valve is going off once or twice a second. I took a video and will try to upload it with this post. Any help would be greatly appreciated. 

Offline Admin

  • Administrator
  • Elite Member
  • *
  • In the EBPF Ether
  • Thank You
  • -Given: 51
  • -Received: 12
  • Posts: I am a geek!!
  • Liked:
  • Likes Given: 35
Re: New member from ct with surging issue
« Reply #1 on: January 11, 2021, 03:17:53 PM »
Hey everyone. Thanks for having me. I have a 2016 Ford Taurus SHO with 37k miles and no mods (yet haha). I love the car but have been having some surging issues under hard acceleration especially between 20mph and 60 mph. Itís just surges and sounds like the blow off valve is going off once or twice a second. I took a video and will try to upload it with this post. Any help would be greatly appreciated. 

I would check all the vacuum lines that run to the boost controller solenoid on top of the intake manifold. That is usually the issue.

Offline bamsho

  • Elite Member
  • *
  • south williamsport, pa
  • Thank You
  • -Given: 271
  • -Received: 569
  • Posts: 690
  • Ecobooster
  • Liked:
  • Likes Given: 39
Re: New member from ct with surging issue
« Reply #2 on: January 11, 2021, 06:03:55 PM »
Also check the BOV themselves too.  Might have a slight tear in one of the O rings. 
2013 white Gen 5.  Gearhead Intercooler, Turbosmart wastegate actuators, Alky Controls meth kit, Livernois catted downpipes,  Livernois Corsa cat back black etched tips.  2016 True Street Champion.

Offline Mat

  • Newbie
  • *
  • CT
  • Thank You
  • -Given: 0
  • -Received: 1
  • Posts: 2
  • 2016 Taurus SHO 3.5 ecoboost
  • Liked:
  • Likes Given: 0
Re: New member from ct with surging issue
« Reply #3 on: January 11, 2021, 09:15:51 PM »
The vacuum lines all seem to be ok. I will check the o rings for the BOV on Wednesday when I have time. Thanks for the responses. I appreciate it.

Offline TopherSho

  • Elite Member
  • *
  • Eugene Oregon
  • Thank You
  • -Given: 493
  • -Received: 397
  • Posts: 1656
  • 1st boosted rig!
  • Liked:
  • Likes Given: 2
Re: New member from ct with surging issue
« Reply #4 on: January 12, 2021, 09:38:47 AM »
Could be the boost solenoid valve itself is bad,  but another possibility is the wastegate is not fully actuating mechanically. But start with the wastegate units. 

A test i have run successfully is to unplug each one,  one at a time while leaving the other plugged in and retest .. don't go all ballz deep on boost .. but get enough boost to see if one or the other sounds *radically* different ... (one will be louder than the other by nature of placement.)


then replace the bad unit,  buy a spare and cram it in the glove box. 

Welcome to the forums!


Also buy a low pressure fuel reply and shove it in the glovebox.  you will need it someday .. there cheapish.
« Last Edit: January 12, 2021, 01:47:32 PM by TopherSho »
2010 non-pp, 50k miles, 3-bar,  .30 plugs, 170-T-stat, SNOW-KIT STG1, AJP TURBO METH TUNE-REV3
 
Best of 12.61 no DA correction

Offline PDSHO

  • Full Member
  • *
  • Nebraska
  • Thank You
  • -Given: 69
  • -Received: 61
  • Posts: 175
  • Ecobooster
  • Liked:
  • Likes Given: 3
Re: New member from ct with surging issue
« Reply #5 on: January 12, 2021, 04:22:09 PM »
Greetings from Nebraska.
I had a similar problem and it was a small vacuum line came off the pressure side. Fixed it with a zip tie.


Greg
2013 Taurus Police Interceptor. AWD, Eco-Boost.
2015 Lincoln Navigator L, 4x4, Eco-Boost.
1995 Trans Am LT1, 6spd, Low miles, all stock.

 

* Recent Topics

Black Betty... My first AWD car!
by 4eyedconekiller | January 20, 2021, 11:39:29 PM
Was looking for a run-around car for when I sold my truck, and ran acr...
What did you do to your Taurus/MKS today???
by 4eyedconekiller | January 20, 2021, 11:33:36 PM
Whatís up guys??? Iíve had several forums that Iím on that have a runn...
Re: World record Flex 12.2 @110
by TopherSho | January 20, 2021, 09:21:39 PM
Hey,  did your gmax as-05's take a long time to warm up in t...
Re: What have you done to your Ecoboosted vehicle today?
by Macgyver | January 20, 2021, 07:13:22 PM
looks pretty sharp, how much added brightness to the interior does it ...
Re: More Wiper & Washer System Parts
by Macgyver | January 20, 2021, 07:11:36 PM
Probably one of the most overlooked safety devices on todays cars....
Re: General GMAX RS summer tires
by ChrisxHowe | January 20, 2021, 08:42:29 AM
Still liking the tires? @avidmotionIím getting ready to buy the same t...
Re: SCT 4x, Verify that you have returned the vehicle back to stock before updating?
by Macgyver | January 19, 2021, 10:03:07 PM
Yeah the stock backup would be the upmost concern for me.Glad it all w...
Re: SCT 4x device will not connect to car ** AFTER** successful flash?
by Macgyver | January 19, 2021, 10:01:50 PM
I figured it was updates somehow....
Re: Need to share with this group.
by TopherSho | January 19, 2021, 08:53:12 PM
Pulling for you sir!...
Re: Bad plugs, bad gas, or clogged cats?
by TopherSho | January 19, 2021, 02:51:58 PM
There is small amount of oil burn off on start up (blue smoke),  ...

SimplePortal 2.3.5 © 2008-2012, SimplePortal